Konfigurasi Modem Huawei E1550 Ubuntu

2 Comments

Ceritanya saya dapet fasilitas internet dari kantor, modemnya Huawei E1550 dengan kartu AXIS di dalamnya.. Kalo urusan plug and play under Windows, ini sih tinggal klak klik aja 😛 tapi kalo urusannya dengan Linux, belom tentu.. 😀

Pada judul saya tulis “Ubuntu”, padahal sebetulnya saya sendiri memakai Jolicloud (tapi doi masih turunan Ubuntu juga, emaknya sama: Debian) tapi sama ajah kok 🙂

1. Sebelum plug-in USB Modem, buat settingan berikut:
2. Buka terminal, ketik sudo nano /etc/udev/rules.d/15-huawei-e1550.rules
3. Ketikkan text berikut di dalam file tersebut:

SUBSYSTEM==”usb”,
SYSFS{idProduct}==”1446″,
SYSFS{idVendor}==”12d1″,
RUN+=”/lib/udev/modem-modeswitch –vendor 0x12d1 –product 0x1446 –type option-zerocd

4. Tekan tombol Ctrl+X dan jawab Yes untuk menyimpan lalu keluar dari nano editor
5. Plug-in USB Modem, kemudian masuk ke Network Manager
6. Pilih tab Broadband Connection, kemudian klik tombol Add untuk menambahkan koneksi broadband baru
7. Pilih modem, provider, done 🙂
8. Untuk mengaktifkan koneksinya klik kanan pada tray icon Network Connection ajah, lalu klik (biasanya nama defaultnya) “AXIS Default”

Semoga bermanfaat 😉

Advertisements

Unimportant Multiple Kernel Ubuntu 10.04

Leave a comment

If you have multiple kernel installed in your Ubuntu 10.04 box and you don’t want to use the old one anymore, follow this simple stpes:

  1. Never ever edit grub configuration file and its referral.
  2. Go to Synaptics Package Manager.
  3. Go search for “linux-image-2“.
  4. In the list of search result, mark for removal the old kernel (it can be more than 1 kernel).
  5. Apply, restart your Ubuntu, done!

Hope it helpful 🙂

Firefox Default: “Work Offline” in Ubuntu

Leave a comment

This is short tutorial in how to set your Firefox “Work Online” in Ubuntu Desktop by default. Because in my Ubuntu box Firefox always start as “Work Offline” whenever I open/launch it.

  1. Open Firefox.
  2. Type about:config, enter.
  3. Search for toolkit.networkmanager.disable configuration value.
  4. Set the value to true by double-clicking it.
  5. Restart your Firefox.

Hope it useful. Happy browsing! 🙂

Aptitude remove/upgrade/reinstall broken Dovecot package in Ubuntu

4 Comments

This is a little hacky (or tricky) move of how to remove your broken or not fully installed package in your Ubuntu Server box (I’m using Hardy).

You might face the same problem with me, when you want to remove package the aptitude states:

removing dovecot-common …
invoke-rc.d: initscript dovecot, action “stop” failed.
dpkg: error processing dovecot-common (–remove):
subprocess pre-removal script returned error exit status 1
invoke-rc.d: initscript dovecot, action “start” failed.
dpkg: error while cleaning up:
subprocess post-inistallation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
dovecot-common
E: errors …. bla bla bla

Even you cannot done a fresh install, it will states the same errors too.

You may fix the problems by using -f or –purge in your apt-remove command parameter, but if the command doesn’t work, try this:

# sudo nano /etc/init.d/dovecot
put exit 0 in the top line (you may put it on 2nd line after comment)
save, and try to aptitude-remove to remove your broken installation

It works! At least for me, excellent! 😉

Show your web error report details (IIS 7.0)

Leave a comment

Meet this error on your website when you access it not from its own web server..?

Internal Server Error message

But if you access the same http address on your local web server the screen above won’t display. Here is the solution:

1. Go to IIS Manager.

2. Expand Sites then click your website name.

3. Look at the right screen of your chosen website,  in a Management category double click Configuration Editor and change the value as shown below:

Change blue-highlighted parameter's value into Detailed

4. Click Apply then refresh your url, voila!

Detailed error messages

Catetan Join Domain Gagal Melulu

Leave a comment

Ini cuman catetan ngacapruk (ngawur) dimana eyke tidak membahas permasalahan ini secara jelas lugas lengkap dan padat.

Cuman pengen share inih kalo kalian pada udah bikin Aktip Direktori di Windows Serper terus pas kliennyah mau dijoinin ke Domain tidak mau.. Jalankan skrip inih di comen prom dan Ran Es Edministreyter:

netsh int ipv4 set dns “Local Area Connection” static “172.xx.xx.xx” primary

Setelah okeh, cek apakah si domain udah berhasil dibaca ama komputer dirimuh (klayen) atau belom, caranyah:

nslookup namadomainente.kom

Nnnnah, kalo udah berhasil dibaca, pasti nongol tuh nama domennya dan aypi adressnyah.. Kalo belom, coba jalanin inih:

nltest /dsgetdc:”namadomainente.kom” /force

Nnnnaaahh.. saatnya di nslookup kaya tadi lagih trus join domen deh, caranya: ubah Workgroup di Computer properties trus dijoinin ke domen.

*ga niat banget sheringnyah.. ntar dibuatin deh versi yahudnyah 🙂 hehehe.. salam!

Pasar, Tajur, Jualan, Angkot…

Leave a comment

Foto Bogor: tambah lagi sedikit riuh ramai di Kota Bogor…

This slideshow requires JavaScript.

Older Entries